Pages

Ads 468x60px

maanantai 28. heinäkuuta 2014

Kirja: Ei sittenkään kolesteroli


Jaksoin vasta nyt lukea Malcolm Kendrickin kirjan Ei sittenkään kolesteroli. On nimittäin tullut luettua kolesterolimyytistä niin monta kirjaa ettei tämäkään tarjonnut juurikaan mitään uutta. Tässä kuitenkin joitakin mielenkiintoisia kohtia kirjasta:

Kun maksa valmistaa rasvaa, se tekee tyydyttyneitä rasvoja ja vain tyydyttyneitä rasvoja. Herranen aika, eikö meidän maksamme tiedä, miten epäterveellisiä ne ovat? Että oma fysiologiamme pettää meidät, tappaa meidät... Tai ehkä maksa sittenkin tietää, etteivät tyydyttyneet rasvat ole epäterveellisiä.

Vähärasvaisen ruokavalion vuoksi Japanissa on ollut aivohalvauksia eniten maailmassa:
Halvauskuolemat olivat Japanissa niin suuri terveysongelma että japanilaisia kehotettiin syömään enemmän rasvaa välttyäkseen menehtymästä halvaukseen. Neuvo oli hyvä: Riski menehtyä aivoinfarktiin pieneni 64 prosentilla runsaasti kolesterolia nauttivien ryhmässä verrattuna vähän kolesterolia nauttivien ryhmään.

Kun kolesteroliarvot kohosivat Japanissa epäterveeltä 3,9 mmol/l:n tasolta "normaalimmalle" ja terveelle 4,9 mmol/l:n tasolle, keskimääräinen elinikä nousi ja kuolleisuus sydän-verisuonitauteihin laski jyrkästi.

Tyydyttyneen rasvan suuri kulutus vähentää halvauksia 64 prosentilla. Tyydyttyneen rasvan vähentäminen ruokavaliosta vähentää sydäntautia 0 prosenttia.

Jos kokonaiskolesterolisi putoaisi viidestä neljään millimooliin litralta, kuolinriskisi kasvaisi yli 400 prosenttia. Eikä siinä kaikki, vaan riskisi kuolla sydän- ja verisuonitauteihin kasvaisi peräti 546 prosenttia.


Mitä vanhemmaksi tulet, sen vaarallisemmaksi matala kolesterolitaso sinulle käy.

Miten korkea kolesterolitaso voi olla sydäntaudin syy, jos sama tauti tulee niillekin, joiden kolesterolitaso on matala?


Aivot tarvitsevat toimiakseen kolesterolia. Siksi ei olekaan ihme että yksi statiinien yleisemmistä sivuvaikutuksista on muistinmenetys ja muut kognitiiviset häiriöt. Muita kolesterolilääkkeiden haittojahan ovat esimerkiksi lihas- ja maksavauriot, haimatulehdus, syöpä ja jopa sydänhalvaus. Statiinit aiheuttavat syöpää eläimille. Terveellistä!

Vaikka kaikki todisteet tuijottavat kirjan sivuilta sen kirjoittajaa suoraan silmiin, hän ei silti pysty tekemään niistä oikeaa johtopäätöstä. Mikä on sydäntaudin syy? Kirjailijan mielestä stressi. Hänen mielestään stressi aiheuttaa esimerkiksi metabolisen oireyhtymän, diabeteksen ja triglyarvojen nousun. Stressiäkin suurempi syyllinen noille asioille on kuitenkin ruokavalion liian suuri hiilihydraattien määrä.

0 comments :

Lähetä kommentti

 
Blogger Templates