Pages

Ads 468x60px

tiistai 18. maaliskuuta 2014

Kirja: Sokeri tappaa


Ihmisen ei tarvitse saada ravinnosta yhtään tippaa sokeria. Käsitteiden "sokeri" ja "verensokeri" sekoittaminen johtaa ihmisiä harhaan, luulemaan että sokeri on välttämätön osa ruokavaliota. Kyseessä on kuitenkin kaksi täysin eri asiaa.

Jos jostain muusta ruoka-aineesta paljastuisi pienikin osa siitä hälyttävästä tutkimustiedosta mitä sokerista on nykyään, se kiellettäisiin heti. Sokeri aiheuttaa mm. rasvamaksaa, munuaisongelmia ja lyhentynyttä elinikää. Aspartaamin ja muiden makeutusaineiden haitoista vasta spekuloidaan, mutta sokerin kohdalla ne on jo todistettu varmaksi.

Keskivertokulutus on ollut kirjan julkaisun aikoihin kilo sokeria viikossa. 25% kaloreista sokereista, lapsilla! Järkyttäviä lukuja. Piilosokerin takia monet ihmiset eivät tajua suunnatonta sokerin määrää ruokavaliossaan. (Esimerkiksi lasten päiväkotiruuathan ovat pelkkää sokeria.)

Lihavuusepidemian syynä ovat runsashiilihydraattiset ruoat. Sokeri on ainoa ruoka-aine jossa on pelkkää energiaa, eikä ollenkaan vitamiineja. VHH on järkevin ja tehokkain tapa hallita painoa. Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla elimistö saa runsaasti tarvitsemiaan ravinteita, toisin kuin runsassokerisella.

Kirjan mukaan karppaus auttaa esimerkiksi ruoansulatusvaivoihin, vatsahaavaan, närästykseen, refluksitautiin, palleatyrään ja sappikiviin. Runsassokerinen ruokavalio nostaa Crohnin taudin riskiä, ja VHH auttaa tietysti tähänkin sairauteen. Sokeri vaurioittaa myös silmiä ja lisää mm. likinäköisyyden ja harmaakaihin riskiä. Ihotaudeista sokeri on esimerkiksi aknen ja seborrean riskitekijä.

Ja kuten kaikki jo toivottavasti tietävätkin, sokeri on pahaksi myös maksalle, ja aiheuttaa mm. rasvamaksaa. Ei tarvitse olla alkoholisti tuhotakseen maksansa, sokeriholismi riittää mainiosti. :)

Sokeri lisää syöpien riskiä, erityisesti suolistosyöpien ja rintasyövän. (Syöpäsoluthan voivat käyttää ravintonaan ainoastaan sokeria. Tämän totesi Otto Warburg joka sai havainnostaan lääketieteen Nobelin. Tosin nykypäivänä tämäkin tosiasia on vaiettu kuoliaaksi.) Rasvoista syövän riskiä lisäävät monityydyttymättömät, eivät tyydyttyneet.

Vaikka olisit laiha niin sokeripitoinen ruoka tekee silti hallaa terveydellesi. Sinua uhkaavat esimerkiksi diabetes ja sydäntaudit.  Sydäntauteihin sairastuneiden sokerinkulutus on ollut huomattavasti korkeampaa kuin terveillä verrokeilla. Sen sijaan ruokavalion rasvan määrän ja sydäntautien yhteyttä ei ole koskaan voitu todistaa. Sokeria syömällä saat kolesteroliarvosi ja triglyt kohoamaan ja olet hyvällä tiellä kohti sydänkohtausta. Kohonnut insuliini voi olla avaintekijä ateroskleroosin synnyssä. Ja mikäs nostaakaan insuliinia? Hiilihydraattien syöminen. Sokeri myös nostaa verenpainetta, eli aiheuttaa kaikkia sydäntautien riskitekijöitä.

John Yudkin: Pure, white and deadly

0 kommenttia :

Lähetä kommentti

 
Blogger Templates